link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Bedevaart naar Maria van Ommel

Overzicht van vieringen

gepubliceerd: woensdag, 18 april 2018
foto: Wim Koopman
Bedevaart naar Maria van Ommel

Traditioneel is de Meimaand Mariamaand en worden talloze bedevaarten georga­ni­seerd naar Maria van Ommel. Uit diverse windstreken, uit binnen- en buitenland, trekken pelgrims naar het idyllische dorp.

Processie op Eerste Pinksterdag

Op zondag­middag 20 mei wordt om 14.45 uur de ‘Grote / Gilde Processie’ gehouden. Voorheen hadden we in Ommel op Hemelvaartsdag de ‘Gildeprocessie’ met de gilden uit Kring Peelland én op de derde zondag van mei de ‘Grote Processie’. Nu zijn beide processies samen­gevoegd om te komen tot één mooie ‘Grote / Gilde Processie’! Deze processie zal altijd plaatsvinden op de derde zondag van mei. Om 14.45 uur start de processie bij Gemeen­schapshuis ‘De Kluis’, opdat de processie rond 15.00 uur arriveert op het kerkplein waarna een Plechtig Lof wordt gevierd.

Viering in de buitenlucht

Of een Eucharistie­viering buiten zal worden gehouden, wordt ’s morgensvroeg rond 8.00 uur bepaald aan de hand van de actuele weerberichten. Bij goed weer wordt de H. Mis van 11.00 uur buiten gevierd. Wanneer het reeds zeer warm is, kan de H. Mis van 9.30 uur ook al buiten plaatsvinden.

Geschiedenis

Volgens de database van bedevaarten van het Meertens Instituut is de cultus rond Maria van Ommel omstreeks het jaar 1400 al ontstaan. Vanaf het begin van de verering wordt O.L. Vrouw van Ommel tal van wonderen toegeschreven. Het beeld heeft sinds de 15e eeuw aantrekkings­kracht gehad op grote aantallen bedevaart­gangers, onder andere afkomstig uit Duitsland en België. Vanaf ~1700 moest het beeld uitwijken naar Nunhem, België. In 1840 kwam Maria weer terug naar Ommel en kreeg ze weer een mooie plek in de herbouwde kapel. Sindsdien kwamen de bedevaarten weer op gang.

Overzicht van vieringen

Diverse parochies, gildes en organisaties organiseren in de Meimaand een bedevaart en iedere zondag zijn er maar liefst vier Eucharistie­vieringen -men kan al terecht om 6.30 uur- en ’s middags is er een Plechtig Lof.


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose