link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Ten afscheid

gepubliceerd: zondag, 22 juli 2018
Ten afscheid

Beste Familieleden en vrienden,

Vroeger had ik een boek om te leren mediteren. Een meditatie bestond uit drie aandachts­punten, die werden ingeleid door een Latijnse spreuk. Ik heb –volgens dit schema- zitten nadenken over mijn huidige situatie. Ik stuur je een samenvatting van die meditatie.

1) Alea jacta est: de teerling is geworpen

Ik werd alsmaar ouder: 75, 80, 85 jaar; maar mijn gezondheid en mijn energie bleven intact en dus ging ik gewoon door met mijn pastorale en andere activiteiten, zij het de laatste tijd in een lager tempo. Vaak heb ik gedacht: wanneer komt de klad er in? Zal het eindigen door een ziekte, een beroerte, een ongeluk? Nu komt het einde uit onverwachte hoek: namelijk door een bestuursbesluit om ons klooster in Asten te verkopen en elders onderdak te zoeken. Na 25 jaar in Asten raak ik veel kwijt: de nabijheid van familie en vrienden- en kennissenkring, het lidmaat­schap van nogal wat verenigingen, en vooral de geloofs­gemeen­schap van Vlierden, waarmee ik mij sterk verbonden voel. Dat doet pijn. Voor het eerst voel ik mij een oude man, die achter de geraniums terecht komt.

2) Guod is ti et is tae, cur et non ego: Wat anderen moeten meemaken, waarom zou mij dat bespaard blijven?

Als priester kwam ik vaak bij mensen, die een scharniermoment beleefden; hun leven nam een andere wending door ziekte, de dood van hun partner, een gedwongen verhuizing. Vaak dacht ik: wat krijgen veel mensen zwaar weer te verduren, terwijl het mij voor de wind blijft gaan. Maar nu zit ik in hetzelfde schuitje. Je moet veel loslaten en gaat een onbekende toekomst tegemoet. Je vraagt je af: hoe nu verder? Ik heb nogal eens gepreekt: De enige oplossing is, dat we ons verzoenen met ons lot: we moeten vrede sluiten met onszelf en onze levensgeschiedenis. Anders word je een ontevreden zuurpruim; en dat moet je jezelf en de anderen besparen.

3) Ecce venio, fiat: Zie ik kom, laat het maar gebeuren

In de spiri­tua­li­teit van ons Genoot­schap en in de levensvisie van de Stichter staan twee motto’s centraal. ZIE IK KOM duidt de bereidheid aan om ons in te zetten voor God en de mensen. LAAT HET GEBEUREN betekent: aanvaarden van wat je op je levenspad overkomt. ECCE VENIO wijst op toe­wijding, FIAT op overgave. Beide deugden hebben we in ons leven nodig.

Mijn actieve leven is voorbij; mag het, met bijna 87 jaar? Dan heb je alleen maar reden om dankbaar te zijn en je hebt geen recht om te zeuren. En wellicht kan ik daar ook nog wat helpen.

Het contact met familieleden, vrienden en parochianen zal minder worden. Maar we hebben tegenwoordig mobieltjes en een mailbox en de ouderwetse post gaat ook nog wel een tijdje mee. En als je de oude man achter de geraniums nog eens wilt opzoeken, ben je hartelijk welkom. Vaarwel!

Piet Schellens scj.

Adreswijziging per 30 juli 2018

P.J. Schellens scj,
Park Zuiderhout B 1.06
Arnold Janssenlaan 46
4847 DK TETERINGEN

Telefoon.: 076-5784247
Email: schellens@scj-asten.nl


Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose