link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Jubileumviering 75 jaar St. Jozefparochie Someren-Heide

gepubliceerd: zondag, 24 oktober 2010
Celebranten Mgr. Hurkmans, pater Viceprovincaal De Rooij (H.Hart) en pastoor Mgr. Heeffer
Celebranten Mgr. Hurkmans, pater Viceprovincaal De Rooij (H.Hart) en pastoor Mgr. Heeffer

In 2010 viert de pa­ro­chie St. Jozef in Someren-Heide het 75-jarig bestaan. Een fees­te­lij­ke gebeur­te­nis, mede dankzij de be­trok­ken­heid van vele pa­ro­chi­anen in de voor­be­rei­ding en uit­voe­ring van de ver­schil­lende ac­ti­vi­teiten. Het hoogte­punt was de jubileum­vie­ring die op zon­dag 24 ok­to­ber 2010 werd gehou­den in de St. Jozef­kerk met als cele­branten bis­schop Mgr. Hurkmans, pater Viceprovincaal de Rooij (H.Hart) en pastoor Mgr. Heeffer.

Aan­slui­tend aan deze vie­ring draait in de mid­dag een gevarieerd pro­gram­ma in ge­meen­schapshuis de Bunt waarin een beeld wordt gegeven van de ge­schie­de­nis van de katho­lie­ke kerk in de St. Jozef­paro­chie met haar pastores en vrij­wil­li­gers. Daar­naast presen­te­ren de diverse werk­groepen de aan de pa­ro­chie verbon­den ac­ti­vi­teiten die door de jaren heen door hen zijn ingevuld. Ook enkele onder­de­len uit de eind­pre­sen­ta­tie van het school­pro­ject staan in de Bunt uitgestald.

Ter afslui­ting wordt die mid­dag door de sa­men­stel­ler Wim v.d. Broek en pastoor Heeffer met een druk op de knop de web­si­te www.pa­ro­chiesomeren­heide.nl geopend waar­mee onze pa­ro­chie online is voor de toe­komst.

In de week, voor­af­gaand aan de jubileum­vie­ring, heeft op de basis­school St. Jozef een projectweek gedraaid die is be­gon­nen met een gebeds­vie­ring op de maan­dag­mor­gen in de St. Jozef­kerk met en voor de basis­school­kin­de­ren en andere belang­stel­len­den. Gedurende de projectweek heeft elke groep een eigen thema gekregen vanuit ver­schil­lende invals­hoeken. Van het bezoeken van de eigen kerk met het verhaal van de Ark van Noah voor de jongste groepen tot het in gesprek gaan met senioren over de invloed van de kerk op hen in hun jonge jaren, het bezoeken van de kloosters van de zusters bij Huize Witven in Someren en de paters van het H. Hart in Asten tot het onder­zoeken van de ach­ter­grond van de katho­lie­ke ge­schie­de­nis van de ker­ke­lijke gebouwen en gedenktekens in Someren-Heide. Met als afslui­ting een ge­za­men­lijke pre­sen­ta­tie aan elkaar is ook voor de kin­de­ren het katho­lie­ke leven even in de schijn­wer­pers komen staan.

Korte historie pas­to­rale invulling St. Jozef­paro­chie

Een nieuwe pa­ro­chie in een ontgin­nings­dorp met een kleine ge­meen­schap van boeren. Bis­schop Diessen verleende in 1935 toestem­ming en met de oprich­ting op 28 ok­to­ber 1935 werd de pa­ro­chie St. Jozef in Someren-Heide met een 500 pa­ro­chi­anen een feit.

De con­gre­ga­tie van de paters van het H. Hart nam de nieuwe pa­ro­chie onder hun hoede en Pastoor Graat werd benoemd als bouw­pas­toor. Hij kreeg de moei­lijke taak om de gel­den bijeen te brengen voor de bouw van de houten nood­kerk die in 1936 werd inge­ze­gend. De kerk groeide; in 1940 kwam pater Geboers naar Someren-Heide, zes jaar later opge­volgd door pater Speckens.

Pastoor Graat ver­trok in 1949 en hij werd opge­volgd door pater Bos. Deze ijverde voor een de­fi­ni­tieve kerk. Na 10 jaar mocht hij de eerste steen leggen op 10 januari 1960. Op­val­lend in dit nieuwe kerk­ge­bouw is het glas-in-lood-raam van glazenier Jon Martens, dat de zondvloed en de red­ding van de mensen, doe op God ver­trouwen uit­beeldt. De kerk werd in maart 1961 inge­ze­gend en een half jaar later werd het uit­ge­stelde 25-jarig pa­ro­chie­jubi­leum gevierd. In de jaren van pastoor Bos en kape­laan Speckens bloei­den de kerk en de ver­schil­lende vereni­gingen op en bij het 25-jarig jubileum was de pa­ro­chie uitgegroeid tot een pa­ro­chie met 1300 zielen: Someren-Heide was uitgegroeid van een sobere ontgin­nings­plaats tot een welvarend en ruim aan­ge­legd compleet dorp.

Pastoor Bos wordt in 1966 opge­volgd door pastoor Hendrickx die na amper een jaar overlijdt en zijn laatste rust­plek heeft op het paro­chie­kerkhof. Als zijn op­vol­ger wordt pastoor L. van Vlerken benoemd. Onder zijn lei­ding komt de pa­ro­chie tot bloei. Zijn rechter­hand hierbij is pater van Iersel. Ken­mer­kend is de hechte band van de pa­ro­chi­anen onderling. Pastoor van Vlerken viert nog het 50-jarig bestaan van de pa­ro­chie. Hij wordt in 1985 opge­volgd door pastoor Bellemakers die na een half jaar al weer vertrekt. Na een interim-periode met pater Frans Wijnen neemt pastoor Somers in 1987 naast de pa­ro­chie in Someren-Eind ook de St. Jozef­paro­chie van Someren-Heide onder zijn hoede. Er is dan al een begin gemaakt met het opzetten van werk­groepen die de pastoor in zijn taken kunnen onder­steunen. Door de jaren heen is door de pa­ro­chi­anen telkens meer opgepakt om de pastoor werk uit han­den te nemen. Met het afscheid van pastoor Somers in 2009 komt ook een einde aan de periode van een pater van de con­gre­ga­tie het H. Hart als vaste pastoor in de St. Jozef­kerk.

Frag­menten van de ge­schie­de­nis met pastores en vrij­wil­li­gers en de school­acti­vi­teiten in de jubileumweek ziet u terug in enkele diashows.

De foto­se­rie is samen­ge­steld door Wim v.d. Broek.






Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose