link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Vijf jaar paus Franciscus

gepubliceerd: zaterdag, 10 maart 2018
foto: Quirinale.it
Vijf jaar paus Franciscus

Ik zal niet de enige zijn geweest die woens­dag­avond 13 maart 2013 aan de tele­vi­sie gekluisterd zat. In de auto op weg naar huis had ik de en­thou­siaste stem van de ver­slag­gever al gehoord: zo dade­lijk komt de nieuwe paus naar buiten. En thuis kon ik het zien, samen met ontel­baar vele mensen: een nieuwe paus, een Argen­tijn, een gulle lach. Het nieuwe gezicht van de op­vol­ger van Petrus!

Ver­schil­lende dingen ontroer­den mij. Hij begon met een een­vou­dig ‘goe­den­avond’. En het meest bij­zon­dere was dat hij de zegen van de mensen vroeg. Hij boog voor ze; liet voelen dat hij de mensen nodig heeft. Zonder jullie kan ik geen paus zijn.

Wij zijn de ge­meen­schap van Christus. Ik denk dat heel veel mensen aan hebben moeten wennen: deze paus zet de zaken op zijn kop. En meteen wor­den we wan­trouwend: meent hij het wel? Kan hij de curie wel aan? Is hij niet gewoon een con­ser­va­tieve wolf in schaapskleren? Zal hij het allemaal waarmaken?

Voor ie­der­een is de bood­schap van paus Fran­cis­cus inmiddels wel dui­de­lijk gewor­den, denk ik. Hij wil terug naar de kern. En die kern is Jezus. De kern is een een­vou­dige kerk, armoe­dig, kwets­baar, open, gemeen­schap­pe­lijk. Samen levend vanuit een God die alles en ie­der­een overstijgt en tege­lijker­tijd in ie­der­een aanwe­zig is.

De kern is barm­har­tig­heid, waar­dig­heid, men­se­lijk­heid, duur­zaam­heid. Dát is de kerk die de wereld nodig heeft. Een kerk die de mens op de eerste plaats zet. Maar dan iedere mens: de gezonde en de zieke, de levende en de dode. Iedere mens is be­lang­rijk voor God en dus ook voor de kerk. Daar is geloof voor nodig. De mens heeft geloof nodig.

Ik denk, dat paus Fran­cis­cus zich ervan bewust is dat de wereld deze kerk en dit geloof nodig heeft. Geen oor­de­lende, kniezende of bekrompen kerk, maar een blijde, vrolijke, opti­mis­tische kerk, waarin iedere mens een plaats heeft omdat God dat zo heeft gewild. Waarin iedere mens volle­dig en opgelucht kan ademhalen, genietend van de schep­ping en van elkaar, van ieder moment van samen­zijn en ge­meen­schap.

Paus Fran­cis­cus heeft door deze hou­ding de harten van velen gestolen. Zijn directe men­se­lijke nabij­heid oefent een grote aantrek­kings­kracht uit, binnen en buiten de kerk. In zijn ver­kon­di­ging staat de mild­heid en barm­har­tig­heid van God centraal en in de span­ning die er altijd al geweest is tussen de leer en het leven, heeft hij veel oog voor de gang van het léven, vooral op momenten waarop we het moei­lijk hebben.

Hiermee raakt hij het hart van Jezus’ Blijde Bood­schap. Daar waar mensen, en dat zijn er helaas niet weinig, de kerk ervaren als een onbarm­har­tig en rigide instituut, wereldvreemd, zelf­ge­noeg­zaam en op­ge­slo­ten in eigen gelijk, geeft onze paus een teken van elan en nieuwe hoop.

De kerk, zo zegt de paus, moet een veldhospi­taal zijn, waar mensen in de strijd van hun leven heling vin­den van hun kwetsuren. Hij laat het daarbij niet bij woor­den alleen. Hij heeft een einde gemaakt aan de barokke hof­cul­tuur in het Vati­caan. Hij koestert de mens in nood, de arme en stelt daad­wer­ke­lijk tekens. Op het eiland Lampedusa, dicht bij wanhopige boot­vluch­te­lingen, op witte don­der­dag in de jeugdge­van­ge­nis, op zijn ver­jaar­dag aan tafel met dak­lo­zen, verbon­den met werke­lozen in Sardinië, met velen bid­dend en vastend verbon­den voor vrede in Syrië, een per­soon­lijke brief aan een groep Toscaanse homo en les­bische katho­lie­ken, of zomaar opeens aan de tele­foon met een gevangene in Argentinië, een ongewenst zwan­gere of een ziek kind, ergens in Italië.

Dat allemaal om mensen een hart onder de riem te steken. Zo geeft hij in onze tijd een krach­tig en in­spi­re­rend ge­tui­ge­nis van Gods mensen­liefde in het voetspoor van Jezus van Nazareth.

Ik bid dat paus Fran­cis­cus dit nog vele jaren mag blijven doen!

Pastoor Pieter Scheepers

overzicht van bijdragen:
woensdag, 19 februari 2025Wat er speelt rond de overplaatsing van je pastoor
maandag, 17 februari 2025Askruisje
donderdag, 2 januari 2025Heilige Vincentius
 
donderdag, 19 december 2024Nieuwjaarsdag
zaterdag, 7 december 2024Guldenmis
zaterdag, 2 november 2024Sint Nicolaas
dinsdag, 15 oktober 2024Hoogfeest van Allerheiligen
zondag, 29 september 2024Onze Lieve Vrouw van Smarten
woensdag, 4 september 2024H. Wenceslaus
vrijdag, 16 augustus 2024Eustachius van Lieshout
vrijdag, 9 augustus 2024Hoogfeest Maria Tenhemelopneming



Parochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op FacebookVolg ons op X/TwitterVolg ons op Youtube Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose