Al 200 jaar Stille nacht, heilige nacht!
gepubliceerd: vrijdag, 21 december 2018
In de kerstnacht van 1818 klonk voor het eerst het beroemd geworden kerstlied ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. Een lied dat twee honderd jaar geleden geschreven werd in een tijd waarin de soldaten van Napoleon plunderend en vechtend door grote delen van Europa trokken. Een tijd waarin er veel honger heerste en velen op de vlucht waren voor geweld.
In die chaos dichtte een jonge Oostenrijkse priester een tekst over de vrede die de geboorte van Christus de wereld gebracht heeft. Samen met de muziek verwoordde dit lied een groot verlangen van de gewone mensen naar rust en vrede in een duistere nacht waarin de wereld gevangen zat.
Wanneer wij, mensen, het soms niet meer weten te midden van een wereld met zoveel duisternis, zoveel machten die elkaar overschreeuwen, hoeven we maar naar dit Kind in de kribbe te kijken en dan zien we een God die tot ons spreekt. Jezus spreekt in woord en daad van God op een nieuwe manier waardoor ook wij nieuwe mensen worden. In Jezus laat God zijn licht zien te midden van de duisternis waarin wij stervelingen zo vaak verdwalen en niet meer weten in welke richting te gaan.
God sprak en er was licht! In Jezus is het licht! We hoeven maar naar dit Kind in de kribbe te kijken! In Jezus is God leven. Te midden van een cultuur van de dood spreekt God Zijn Woord van leven, is Hij het levenslicht, is Hij leven, en wel in overvloed. We hoeven alleen maar te kijken naar dit Kind in de kribbe en we horen Gods Woord, voelen Zijn Licht en ervaren het Leven.
‘Het Stille Nacht’ klinkt ook nog altijd. Maar wat is mijn en uw lied als wij kijken naar het Kind in de kribbe. Is het een nieuw lied over een nieuw begin? Een Woord over Licht en Leven? Of kunnen wij geen nieuw lied aanheffen omdat we opgesloten blijven zitten in het duister van de wereld in en buiten ons?
Het geloof in de menswording is het geloof in de mogelijkheid van een nieuw begin. Een nieuw woord, een nieuw licht, een nieuw leven. Het Kind Jezus schenkt ons dit nieuwe begin door Zijn armpjes wijd open te strekken, uitnodigend naar iedereen. Voor God is er altijd een nieuw begin mogelijk! Kerstmis vieren is niets voor pessimisten die niet willen en kunnen geloven in een nieuw begin, in een nieuwe schepping.
‘Stille Nacht, heilige Nacht’ klonk ook in de loopgraven in 1917. Duitse en Engelse soldaten zongen gezamenlijk dit lied omdat ze geloofden in een nieuwe schepping waarin vrede mogelijk was.
In 1942 zongen president Roosevelt en president Churchill samen op het gazon van het witte huis het Stille Nacht omdat ook zij droomden van een nieuwe schepping.
Wat zingen wij, nu het Woord vlees geworden is?
Allemaal een zalig Kerstfeest!
Pastoor Pieter Scheepers