Goede voornemens voor een ontwapenend 2023
gepubliceerd: woensdag, 4 januari 2023
In het begin van 2023 proberen we goede voornemens waar te maken. We zoeken goede woorden en wensen… Ook in de kerk zoeken we naar ruimte voor de twijfelaar mooie woorden voor hen die op een andere manier vormgeven aan geloven.
We wensen meer innerlijke rust in een alsmaar drukker wordende wereld. De een doet aan yoga, de ander aan beschouwend bijbel lezen via lectio divina. Maar hoe zoeken we samen naar woorden die recht doen aan de weerbarstigheid van het leven en tegelijk hoop gevend zijn om licht te ervaren en door te geven?
We zien in onze snelle wereld een flitsende kerstman opkomen met steeds meer cadeautjes in plaats van de verwondering om een arme stal met hardwerkende herders. Leren we kinderen vooral taal en rekenen of ook openstaan voor tekens van Godswege? Vinden we soms engelengezang in onze dagelijkse leefwereld? De herders van het kerstverhaal hadden het ook niet verwacht, maar hun verwondering springt uiteindelijk zelfs over op mensen rond het kind in de stal. Dan is daar vrede van God. Hoe kunnen wij onze kleine wensen verbinden met de grote voornemens van Gods liefde en troost op weg naar een toekomst van vrede? Wellicht helpt het als we eerst innerlijk stil worden, dan zien we in, dat het niet alleen om eigen wensen hoeft te gaan. Want er blijft altijd wat te wensen over en dan blijft de onrust. Na de tweede wereldoorlog weten we dat waakzaamheid de weg is naar vrede.
Toch werden velen afgelopen jaar bruut opgeschrikt door het uitbreken van een oorlog in Europa. Maar in 2014 waren er al voortekens rond de inname van de Krim. Het Amerikaanse ExxonMobil had de intentie om samen met toenmalige Nederlands Britse Shell naar olie en gas te boren in Oekraïense wateren. Oekraïne stemde voor, maar Rusland was tegen: wordt het handel via traditionele oligarchische vriendschap of de globaliserende markteconomie der machtigen? Laten wij los van de dilemma’s van gesloten structuren, eerst oog krijgen voor innerlijke vrede in het klein. Dan groeit er echt vrede in het groot.
Hoogleraar Beatrice de Graaf zoekt daarom naar een taal waarin mensen die vrede wensen kunnen thuiskomen. Jezus wens is, dat anderen maar leren hoe binnen te gaan in het Rijk Gods. Het gaat Hem om thuiskomen. Dan ontstaat een dankbaar en tevreden leven. Beatrice stelt de vraag wie kent het verlangen naar vrede het beste? Ze verwijst naar het toneelstuk Draussen vor der Tür, van de Duitse auteur Wolfgang Borchert, dat in februari 1947 is verschenen. Ook daar is er geen burgerlijk ideaalplaatje met wensen die uitkomen. Want in dat verhaal komt een man aangestrompeld door de realiteit van een verkilde wereld:
“Hij heeft nog maar één knieschijf; zijn soldatenmantel hangt lompig om hem heen. Zijn haar ziet er aangevreten uit en hij draagt een uit een gasmasker geïmproviseerde bril. Voor een mooi verlicht raam blijft hij staan en kijkt naar binnen. Er zit een gezin aan tafel. ‘Jullie vensters zien er van buiten zo warm uit. Ik wilde zo graag weer eens weten, hoe het voelt om door zulke ramen te kijken. Maar dan van binnenuit. Weet ik hoe dat voelt? Als je ’s nachts zulke helder verlichte ramen ziet en je toch buiten op straat staat?’
Laten we in 2023 oog krijgen voor onverwachte wensen van mensen die bij ons aankloppen. Dan kunnen de weerbarstigheden van onze gebroken wereld overstijgen. Leren we in gebrokenheid engelengezang ontdekken? Verstild komen we los van eigen wensen en Gods visioen van vrede wordt zichtbaar. Want in de verwondering van eenvoudige herders leren we meebewegen met Gods Geest die “alle blindheid op de vlucht zal jagen”.
Ik wens u een ontwapenend 2023.
Pastor Stefan Schevers