link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

1000 Dagen pastoor

zondag, 26 augustus 2018
1000 Dagen pastoor

In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede ver­jaar­dag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven.

Er zijn van die apps op je telefoon waarmee je kunt berekenen hoe lang het nog duurt tot een bepaalde gelegenheid of hoe lang iets al geleden is. Zo kwam ik er achter dat ik op 27 augustus, 1000 dagen pastoor ben in de Franciscusparochie. Wat vliegt de tijd en wat is er veel gebeurd.

Op de eerste plaats valt het mij op hoeveel mensen ik al heb mogen ontmoeten en hoeveel mensen ik al bij hun naam ken. Ik mocht in deze ruim 2½ jaar al 109 kinderen dopen; 22 huwelijken kerkelijk inzegenen en 147 mensen kerkelijk uitgeleide doen.

Ik mocht met mensen op weg gaan in verdriet, overlijden en rouw. In persoonlijke gesprekken en hulpvragen. In een luisterend oor en bemoedigende schouderklop. Maar ook in een hoop gezelligheid en plezier. Heel fijn is het dat je bij een paar mensen ook écht thuis mag zijn. Dat je hun leuke gezinnen leert kennen en er gezelligheid beleeft. Wat fijn om zulke mensen al zo vlug om je heen te hebben.

Trots ben ik op die prachtige kerkgebouwen die onze parochie rijk is. Asten noem ik altijd ‘mon petite cathedrale’ vanwege haar grootsheid en schoonheid. Het is echt de ‘Kathedraal van de Brabantse Peel’. Maar wat te denken van de Koepelkerk van Lierop. Beeldbepalend van buiten, maar van binnen nog prachtiger door haar gaaf bewaarde originele interieur.

De bedevaartskerk van Ommel, waar ik als kind al kwam, en die nog steeds veel mensen, óók van buiten onze parochie, mag begroeten. Het sfeervolle en bijna 100-jaar oude kerkje van Heusden wat zoveel warmte en geborgenheid geeft en de grote Lambertuskerk met haar eeuwenoude interieur. We zijn als parochie gezegend met zo’n mooie plekken van Gods aanwezigheid. En dan heb ik het nog niet eens over het prachtige klokgelui wat ieder weekend onze vieringen in alle dorpen aankondigt.

Er is veel gebeurd sinds 19 december 2015, mijn 44e verjaardag, toen ik werd geïnstalleerd tot eerste pastoor van de Franciscusparochie Asten-Someren. Zo onbezorgd en in alle opzichten het jaar 2016 voor mij een heel gelukkig jaar is geweest; zo kwamen er nadien toch ook parochiële zorgen op mijn pad.

Het verlies van Pater Xavier als fulltime-kracht binnen onze parochie, wat de priesterlijke bediening moeilijker maakt. Ik kan niet overal zijn waar ik zou willen zijn. De vele uitvaarten; ziekenbezoeken; catechesebijeenkomsten; bestuurlijke aspecten en noem maar op, zorgen ervoor dat ik bij bepaalde mensen nog niet ben geweest, terwijl ik daar wel al had moeten zijn. Het geeft me een vervelend en falend gevoel; terwijl ik verstandelijk weet dat ook ik maar 24 uur in een dag heb. Gelukkig hebben we pater Jan Zwirs voor Lierop en is Jack Swaanen gekomen om ons team te versterken en daar ben ik blij mee. Ook pastor van Overbeek wordt fulltime benoemd, zodat we nu de taken meer kunnen verdelen. Ik hoop dat dit ook wat innerlijke rust gaat geven en ruimte voor mensen.

Maar de zorgen over andere vacatures die ingevuld moeten worden (o.a. in het kerkbestuur) en de financiële situatie geven toch zorgen.

We hebben kerken gerestaureerd en helaas ook twee kerken moeten sluiten en twee pastorieën moeten verkopen. Dit doet pijn omdat het afscheid nemen is van wat mensen zelf hebben opgebouwd en wat nooit meer terugkomt. Het zoeken naar alternatieven die toekomstbestendig zijn is moeilijk en vraagt om creativiteit binnen het kader van waar wij voor staan.

Het organiseren van 9 voormalige geloofsgemeenschappen tot één grote parochie valt me vaak zwaar. Ik ben trots op al die gemeenschappen die met hun eigen vrijwilligers er alles aan doen om het kerkelijke leven in hun plaatselijke geloofsgemeenschap bloeiend en boeiend te houden; maar we moeten wel steeds reëel naar de toekomst blijven kijken en dat vraagt soms om anders te denken en anders met dingen om te gaan.

Van mij wordt steeds meer een managersrol verwacht. Dat is iets waar ik 21 jaar geleden niet voor gekozen heb en daar moet ik mijn weg in zoeken; hoe moeilijk ik dit ook vind.

Maar toch: naast die zorgen ben ik ook heel dankbaar om het stijgende kerkbezoek; de vele vrijwilligers en ook voor onze nieuwe vrijwilligers die hun handen uit de mouwen willen steken om onze Franciscusparochie op te bouwen. Dankbaar ben ik voor alle vriendschappen en hartelijkheid die ik van veel mensen mag ontvangen en ook dank voor alle vertrouwen, geduld én begrip voor het feit dat ik niet overal kan zijn, waar ik zo graag zou willen of moeten zijn.

We blijven bouwen aan een open, hartelijke, gastvrije en heldere geloofsgemeenschap!

Pastoor Pieter Scheepers

overzicht van bijdragen:
woensdag, 6 november 2019Zo als een mantel om mij heen geslagen
woensdag, 23 oktober 2019Allerzielen
donderdag, 3 oktober 2019Oktobermaand
dinsdag, 20 augustus 2019Een nieuw werkjaar
maandag, 24 juni 2019Vakantie
dinsdag, 4 juni 2019Pinksteren vandaag
vrijdag, 3 mei 2019Meimaand - Mariamaand
dinsdag, 9 april 2019Goede Week
zondag, 27 januari 2019Doe maar gewoon...
donderdag, 10 januari 2019Breng je doopsel in de praktijk
vrijdag, 21 december 2018Al 200 jaar Stille nacht, heilige nacht!
dinsdag, 4 december 2018December
maandag, 12 november 2018Intocht van Sinterklaas
dinsdag, 6 november 2018Opstekertje - Goede daad...
maandag, 29 oktober 2018Allerzielen: om wie je bent!
maandag, 24 september 2018Strooigoed in september
zaterdag, 15 september 2018Aan het begin van de Vredesweek
vrijdag, 7 september 2018Wat is ‘ons’ kerkgebouw u waard?
zondag, 26 augustus 20181000 Dagen pastoor
maandag, 20 augustus 2018In gedachte aan Paus Johannes Paulus I
woensdag, 4 juli 2018Vakantieperiode
zaterdag, 9 juni 2018Singeltjes draaien
dinsdag, 15 mei 2018Pinksteren
zondag, 6 mei 2018Dankbaarheid
donderdag, 3 mei 2018Dodenherdenking
maandag, 30 april 2018De waarde van een glimlach
zondag, 15 april 2018Bemoedig elkaar!
vrijdag, 23 maart 2018Aan het begin van de Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018Vijf jaar paus Franciscus
dinsdag, 13 februari 2018Op weg naar PasenParochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose