Herfst
gepubliceerd: woensdag, 27 september 2017
In deze tijd van het jaar worden we meer dan anders gericht op alles wat voorbij gaat. De zomer met de vele uren licht, warmte en zon is vervlogen. Je ziet het om je heen. De bloemen verwelken, de oogst wordt binnengehaald met veel zwoegen en ploeteren; de bladeren van de bomen en struiken verschieten van kleur en vallen af om de aarde te bedekken, voor zover ze niet verzameld worden in o.a. gazen rekken.
Daarnaast blijven de beelden en berichten uit de wereld van de mensen komen over rampen, overstromingen, aardbevingen, over onderlinge strijd in vele landen, strijd om de macht, om vrijheid, om meer gebied.
In deze tijd wordt al een balans opgemaakt van het afgelopen jaar en worden plannen gemaakt voor het komend jaar en de komende tijd. Bij dit laatste horen we, hoe velen zich zorgen maken om goede voorzieningen in ons land, zorgen die vertaald worden in bezuinigingen, met uitspraken van meer werkgelegenheid, betere financiering. Daarbij valt ook de zorg om de welvaart. Kan daar wel iedereen deelgenoot van zijn. Velen kijken naar de wetten van de economie, verbinden er, vanwege de in hun ogen goede ontwikkeling, allerlei conclusies aan die in de richting gaan van bezuinigingen op de uitgaven met name in de sociale voorzieningen. Bezuinigingen die vooral ingrijpen in de mogelijkheden van zorg voor mensen die aangewezen zijn op die voorzieningen. Bezuinigingen die ook de mensen het meest raken die toch al niet veel in handen krijgen.
Dit alles roept bij mij de gedachte op: waar zijn wij gebleven? Zijn wij ook niet in een soort herfst terecht gekomen, van minder licht, minder zon, minder warmte met name voor hen die al met veel minder moeten doen? Als ik dit hoor, zie en ik lees uit de Bijbel dan komen bij mij vragen op als: waar al onze zorg naar uit moet gaan, welke mensen vallen allereerst onder onze zorgen, als we die boodschap op ons laten inwerken.
In de Bijbel hoor ik over Gods zorg voor de geringsten, voor hen die niet meetellen. Daar lees ik over weduwen en wezen aan wie wordt voorbij gezien door mensen die het voor het zeggen hebben, over gastvrijheid aan de vreemdeling die aanklopt. We horen het direct, God trekt zich hun lot aan, zij zijn als het ware zijn gezicht dat hij laat zien. Hij verbindt zich heel direct met hun lot.
Als ik dat hoor en lees, weet ik geen goede raad met vele uitspraken die spreken over kortingen, die hen raken die geen stem hebben, of die helemaal afhankelijk zijn van anderen. En dat alles met de norm: de wetten van de economie.
Wat is er in onze samenleving aan de hand? Ik denk dat we ons hier steeds meer bewust van moeten worden, willen we werkelijk die boodschap van de Bijbel en het Evangelie serieus nemen. Het is daarom goed om met een groep mensen heel uitdrukkelijk te luisteren naar deze boodschap.
Samen met anderen heel direct stil te staan bij: wat het betekent om echte zorg voor anderen te hebben, opdat zij niet in koude, donkere dagen blijven zitten. Steeds sterker wordt de roep om diaconie, dienst aan anderen vanuit de Kerk. De zorg kunnen uitspreken vanuit die Boodschap van: luister naar hen die geen stem meer hebben of achterblijven en aan hun lot worden overgelaten. Die boodschap moet blijven klinken en blijven uitnodigen om echt te zien waar we in onze samenleving mee bezig zijn. Laat je niet leiden door angst zelf iets te verliezen. Is dat ook niet wat als een rode draad door het hele evangelie loopt. Hoe kunnen we eraan meehelpen dat voor mensen, aan wie de welvaart voorbijgaat, uitzicht blijft op meer licht en warmte? Pastoor
Pastoor Pieter Scheepers