link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Vakantie

maandag, 24 juni 2019
Vakantie

In deze dagen vertrekken heel wat mensen op vakantie. Als ik sommigen zie vertrekken met al hun valiezen en volgepakte auto’s dan denk ik wel eens dat ze nooit meer terugkomen. Maar dan gaan ze toch maar een weekje weg... Deze week zei een parochiaan mij dat hij er echt aan toe was, de laatste werkweken waren zo druk geweest voor hem dat hij aan rust toe was.

Elk jaar, zo rond de vakantie, vraagt toch wel altijd iemand of Jezus in het evangelie iets over het houden van vakantie vertelde. Helaas, het woordje vakantie staat niet in het evangelie. Ik denk dat tweeduizend jaar geleden het woordje vakantie nog niet eens bestond. Ze zullen in die tijd momenten gehad hebben waar het minder druk was met het werk op het land maar wellicht bleef het daarbij. Een catalogus met vakan­tie­be­stem­mingen en vakantiegeld bestond nog niet. Je moet maar eens aan mensen die ouder dan 80 zijn vragen naar welke exotische oorden zij op vakantie gingen: ze zullen je vol onbegrip aankijken…

Jezus heeft dan wel niet letterlijk over vakantie gesproken maar we mogen zeker zeggen dat Hij er niet tegen was en dat Hij elk van ons zeker aanspoort op één of andere manier wat vakantie te houden, het wat rustiger aan te doen, even te kijken naar de grote lijnen van je leven. Soms kunnen we in de drukte van ons leven onszelf verliezen. Dan is het goed om de rust en de stilte en de andere kant van het leven op te zoeken om onszelf terug te vinden en te zien waar het werkelijk om gaat in het leven.

In Marcus 6, 30-32 kunnen we lezen dat Jezus op een bepaald moment naar een afgelegen plaats gaat om Zijn leerlingen even tot rust te laten komen. De leerlingen hadden het druk gehad met het onderwijzen van mensen en Jezus zegt dan: “Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten”. Jezus trekt zijn leerlingen even weg uit de drukte “want het was een voortdurend komen en gaan van mensen zodat ze zelfs niet de kans kregen om te eten”.

In dat stukje evangelie kunnen we duidelijk lezen dat Jezus vindt dat een mens zich af en toe wat rust moet gunnen, tijd voor zichzelf moet nemen en zeker tijd moet maken om te eten. Zonder voldoende rust en eten houdt geen mens het uit.

Een vorm van vakantie, iedereen is het aan zichzelf op een of andere manier verplicht. Kom eens tot stilstand en kijk eens waar je mee bezig bent in je leven. Ga eens weg uit de dagelijkse sleur. Voor de ene zal het een reis van duizenden kilometers zijn, voor een andere uren aan een strand liggen en voor nog een andere gewoon wat rustig thuis in de tuin zitten. Ik hoorde ooit eens een pastoor zeggen tegen iemand die zichzelf nooit rust gunde: “Als God zelfs op de zevende dag ging rusten, wie ben jij dan dat jij je nooit rust gunt?”. Jezus doet het ons in elk geval ook voor.

Het hele evangelie is één getuigenis hoe Jezus een druk leven heeft gehad, van ’s morgens tot ’s avonds prediken, zieken genezen, wonderen doen, mensen nabij zijn maar regelmatig maakte Hij het stil, gunde Hij zich rust en zorgde Hij voor contact met de Hemelse Vader. In die stilte en rust en die gesprekken met de Hemelse Vader heeft Hij altijd ontdekt wat Hij moest doen, wat het vervolg van Zijn Weg was. Ook dat mag vakantie voor ons zijn. Zorg dat na de vakantie mensen aan jou kunnen zien dat je vakantie hebt gehouden, niet alleen aan je bruine kleur maar vooral aan je enthousiasme en je inzet.

Pastoor Pieter Scheepers

overzicht van bijdragen:
dinsdag, 26 november 2019Advent
woensdag, 6 november 2019Zo als een mantel om mij heen geslagen
woensdag, 23 oktober 2019Allerzielen
donderdag, 3 oktober 2019Oktobermaand
dinsdag, 20 augustus 2019Een nieuw werkjaar
maandag, 24 juni 2019Vakantie
dinsdag, 4 juni 2019Pinksteren vandaag
vrijdag, 3 mei 2019Meimaand - Mariamaand
dinsdag, 9 april 2019Goede Week
zondag, 27 januari 2019Doe maar gewoon...
donderdag, 10 januari 2019Breng je doopsel in de praktijk
vrijdag, 21 december 2018Al 200 jaar Stille nacht, heilige nacht!
dinsdag, 4 december 2018December
maandag, 12 november 2018Intocht van Sinterklaas
dinsdag, 6 november 2018Opstekertje - Goede daad...
maandag, 29 oktober 2018Allerzielen: om wie je bent!
maandag, 24 september 2018Strooigoed in september
zaterdag, 15 september 2018Aan het begin van de Vredesweek
vrijdag, 7 september 2018Wat is ‘ons’ kerkgebouw u waard?
zondag, 26 augustus 20181000 Dagen pastoor
maandag, 20 augustus 2018In gedachte aan Paus Johannes Paulus I
woensdag, 4 juli 2018Vakantieperiode
zaterdag, 9 juni 2018Singeltjes draaien
dinsdag, 15 mei 2018Pinksteren
zondag, 6 mei 2018Dankbaarheid
donderdag, 3 mei 2018Dodenherdenking
maandag, 30 april 2018De waarde van een glimlach
zondag, 15 april 2018Bemoedig elkaar!
vrijdag, 23 maart 2018Aan het begin van de Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018Vijf jaar paus FranciscusParochie
Heilige Franciscus 
Kerkstraat 4
5721 GV Asten
(0493) 69 13 15
secretariaat@rkfranciscus.nl
Google Maps
Like ons op Facebook Like ons op Facebook!

 


Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose